Bemutatkozás

A Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon Tatabányán 1976-tól látja el közművelődési feladatait, 2012. augusztus 31-től az AGORA Nonprofit Kft üzemeltetésében A Vértes Agorája intézményeként. Tevékenységét nem nagy számú, de tapasztalt és szakképzett munkatársi háttérrel végzi.

Működésében a hagyomány és közösség kettős mottó motiválja. Hagyományokat őrizni, közösségeket teremteni és megtartani. Ezek mentén az intézmény nem csak kerületi, hanem városi, térségi, regionális és országos hatókörrel végzi tevékenységét.

A Bányász Művelődési Otthon kiemelten fontos alapfeladatának tekinti, hogy táptalaja legyen a magyar népi kultúra szerteágazó hajtásainak. Az intézmény nem csak nevében kívánja őrizni a bányászhagyományokat. Mind kínálatában, mind külsőségeiben igyekszik kiaknázni ennek lehetőségeit. Fontos feladatának tekinti az idős emberek közművelődését, a szociálisan nehéz helyzetben lévő érdeklődők kultúrához juttatását. Kiemelten szem előtt tartja a magyar mozgóképes művészet darabjait, őrizve a hagyományos moziba járás szokásait.


Az intézmény nyitott az új és modern kezdeményezésekre műfaji megkötésektől függetlenül.

A művelődési otthon közösségi színtérként művészeti csoportot, klubok, sportkörök, társadalmi és érdekvédelmi szervezetek befogadója. Prosperáló kapcsolatokat ápol szakmai és ernyőszervezetekkel más művelődési intézményekkel, határainkon túl is. A minél hatásosabb működés érdekében folyamatosan keresi a támogatókat, mecénásokat, partnereket és mindazokat, akiknek fontos a kultúra jelene és nem utolsó sorban jövője.

A művelődési otthon számos elismerése mellett a kilencvenes évek közepén megkapta a Tatabánya Kultúrájáért Díjat.

 

 

A Vértes Agorája Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon

2800 Tatabánya, Hadsereg u. 98. - Telefon/fax: 34/786-096 - E-mail: banyaszmuvhaz@avertesagoraja.hu